mikó

Darált szalma

A portalanított darált szalma alom az állattartás és a növénytermesztés sok területén felhasználható, legyen szó kisállat-, baromfi-, szarvasmarhatartásról, vagy akár szamócatermesztésről. A portalanított, darált szalma kiváló nedvszívó képességű melegebb, puhább almot eredményez. A növénykultúrák fejlődésében védi a gyökérzetet a napégéstől és védelmet nyújt a talajkiszáradás ellen, továbbá a gyomosodás ellen is hatásos. Nézze meg milyen előnyei is vannak!

 

Baromfi-és kisállatalom

A barmfi alom feladata többek között, hogy  a  padozata felol hoszigetelést biztosítson, valamint, hogy a légterében keletkezo animális párát megkösse, de az is hogy a ráhullott ürülékének nedvességtartalmát felszívja, alacsony szinten tartsa, pH-ját csökkentse. Ugyanakkor az  alomnak az is feladata, hogy a baromfi számára kellemes, és olyan puha környezetet biztosítson, amely még a kis mértéku sérüléseket is, a bor irritációjának a lehetoségét is kiküszöböli, de legalább is minimálisra csökkenti.

 

Az alomnak ezeket a feladatait nem minden almozásra használt anyag teljesíti  megfeleloen, ezért azok megválasztásánál körültekintoen kell eljárni. A baromfi almozására  puha természetes anyagot használnak többnyire forgácsot. Azonban e helyett kedvezőbb megoldásként  a darált, portalanított Mikó szalmát ajánljuk. A darált szalma természetesebb közeg a baromfitenyésztésben, garantáltan penészmentes, portalanítás folytán minimálisra csökkenti az allergizáló port mennyiségét, mind az állatok, mind az emberek érdekében. Almozásnál nincs felszáló por. A Mikó szalma alomban látható részecskék a gabonaszár daráléka, melynek köszönhetően a szalma vízfelvevő képessége sokszorosára emelkedik.

 

 A különböző betegségek elkerülése érdekében az elhasznált Mikó szalma alom cseréje szükséges. az alom cseréjének szükségessége a felhasználástól, az igénybevételtől függ.

 

A baromfi tenyésztése során tapasztalt testi elváltozásait többek között a nedves alom, a nem higiénikus környezet és bizonyos takarmányozási okok váltják ki. A kezdetben csak enyhének látszó elváltozások, amennyiben a kiváltó okát nem szüntetik meg, súlyos formát ölthetnek, mint pl. a pulykák esetében gyakori talppárna betegség (foot pad dermatitis ). A szakirodalom "cellulitis" néven foglalja össze azokat a különféle gyulladásos elváltozásokat, amelyek foképp a hústermelo baromfi, a pulyka és a broiler borén jelentkeznek többnyire azokon a testtájakon, amelyek közvetlenül érintkeznek az alommal.. Ezek kialakulásának elkerülése érdekében az alom forgatását, lazítását, rendszeresen el kell végezni. A Mikó darált, portalanított alom igen nagy nedvességfelvételre képes, szagmegkötő képessége is jelentős. Baromfi és kisállat tartáshoz megfelelő.

Kerti talajtakaró

A portalanított darált szalma alom az állattartás és a növénytermesztés sok területén felhasználható, legyen szó kisállat-, baromfi-, szarvasmarhatartásról, vagy akár szamócatermesztésről. A portalanított, darált szalma kiváló nedvszívó képességű melegebb, puhább almot eredményez. A növénykultúrák fejlődésében védi a gyökérzetet a napégéstől és védelmet nyújt a talajkiszáradás ellen, továbbá a gyomosodás ellen is hatásos.  Nézze meg milyen előnyei is vannak!

 

Alkalmazási területek:


 • Faiskolák

 • Díszkertek

 • Haszonkertek

 • Szamócatermesztés

 • Biogazdálkodás

 

Az élettelen szerves anyagok, mint  a mulcs, a fakéreg, a szalma, a darált szalma, különböző növényi zúzalékok egyik leggyakrabban alkalmazott természetes eredetű talajtakarók. A szalma, a darált szalma legfőbbképpen a biogazdálkodásban, az epertermesztésben használatos, azonban a mulcshoz, a fenyőkéreghez hasonlóan igen kedvelt a faiskolák csemetefáinak tartásához.

 

Miért jobb a darált Mikó szalma a hosszúszálú szalmánál?


A szalma jó tulajdonságát egy speciális eljárással tovább erősítettük. Így a Mikó darált szalma nedvszívása sokszorosa, bomlás gyorsabb a hosszúszálú szalmáénak, a légáteresztő képessége is kiváló. A lényegesen egyszerűbb felhasználásnak köszönhetően, a Mikó szalma talajtakaró jobban illeszkedik az integrált növénytermesztéshez is akár az epertermesztésben akár a haszonkertekben.

 

 • - A Mikó darát szalma talajtakaró fagy ellen és tűző nap ellen is tökéletes védelmet nyújt
 • - A szalma erőteljesen csökkenti a sárfelverődést, de a csapadékvizet jól átengedi.
 • - A szalma apró szálai miatt a csigák elleni védekezéshez jól használható
 • - A Mikó szalma segíti a talaj mikrobiológiai egyensúlyát, aktív légzést biztosít a földnek
 • - A darált szalma megnövekedett vízfelvevő képessége miatt kisebb öntözési igény keletkezik.
 • - A Mikó szalma talajtakaró természetes, tehát környezetbarát és ha funkciója végén a földbe forgatja, trágyaként hasznosul.
 • - esztétikus
 • - a takaróanyag kitűnő minőségű, kalászmentes

 

Faiskolák

A Mikó szalma talajtakaró sorközök takarására jól bevált, így jelentősen csökken a gyomosodás. A Mikó darált szalma használatával lényegesen kevesebb élőmunkára és  gyomirtószerre lesz szükség.

 

A szalma fényvisszaverő hatásának köszönhetően védelmet nyújt a sugárzó naptól, ezzel elkerülhetőek a nap okozta égési sérülések.

 

A Mikó szalma talajtakaró késlelteti a talaj kiszáradását. A talajtakarás hatására jelentősen kb 10-20%-kal nő a talaj nedvességtartalma. Kötött talajok esetén használhatjuk lazításra, ekkor a föld  felső 10-15cm-es rétegéhez keverjünk darált szalmát. Sokkal jobbá válik ezáltal a tömör föld lég- és nedvességáteresztése, így a gyökérzet fejlődéséhez nagyban hozzájárul. A végső helyre ültetett fák esetében a homokos talajokon a gyümölcsfák tányérját, amelyet öntözés céljára készítettünk, valamint a szőlő sorát kb. 60 cm szélesen takarhatjuk fűnyiradékkal vagy darált szalmával - nagyon hálásak lesznek érte a növények. Gyümölcsültetvényben a fák korától és a gyökérzet kiterjedtségétől függően fánként 5-10 kg Mikó darált szalmát ajánlatos a törzs körüli talajtakarásra felhasználni.

 

Jelentős fagyvédelmet is biztosíthatunk az állománynak darált szalma használatával . A téli takarás mindeképpen vastagabb legyen.


Szamócatermesztés

A növénytermesztésben a szamócatermesztésnél extenzív neveléskor  a talaj takarásához kiválóan alkalmazható a Mikó darált szalma.

 

 A szamócatermesztésnél a szalma átengedi a nedvességet, de a gyümölcsök összesározódását  teljes mértékben megakadályozza. Csak egészséges szalmát használjunk a növénytermesztésben, mert e takaróanyag nem megfelelő kezelés híján a kórokozók és kártevők melegágyává is válhat. A Mikó darált szalma kiváló minőségű, kalásztalan szalmából készül. A fekete fóliával ellentétben a szamócák  érésének kezdetét azonban eltoljuk vele.


Díszkertek

A természetes talajtakaró-anyagok felhasználásának inkább a díszkertben van jelentősebb szerepe, hiszen itt a természetesség, az esztétikus megjelenés fontos tényező. A Mikó szalmával való takarás a sorközök  gyommentesen tartásra bevált módszer. Ha pl. szalmával takarjuk a sorközöket, jelentős fagyvédelmet is biztosíthatunk az állománynak. Használata révén elszaporodnak a talajlakó mikro- és makroorganizmusok, nő a talaj biológiai aktivitása.


Haszonkertek

Az aprított Mikó szalmát 3-5 centiméter vastagságban célszerű elteríteni. Elsősorban szamóca- és paradicsomtermesztésnél használják a termés tisztaságának megóvása érdekében. A talajtakarás a növénytermesztésben termelő ill. a kertész szempontjából is igen sok pozitívummal rendelkezik, hiszen hatására jelentősen csökkennek az agrotechnikai munkálatok, egyrészt jóval kevesebbet kell kapálni, öntözni, gyomlálni, másrészt pedig kevesebb trágyára van szükség, mivel ebben a kedvező környezetben a mikroorganizmusok tevékenysége is jelentősen felélénkül. Mikó szalma használatával továbbá könnyebben, tisztábban lehet a gyümölcsöt betakarítani, mert a talaj közelében érlelődő termés nem lesz szennyezett a felfröccsenő sártól, az esetlegesen lehulló gyümölcs pedig puha felületre esik. Említést érdemlő valószínűsítés, hogy fiatal ültetvényben a szalmával történő talajtakarás, a vízmegkötés, a fagyvédelem miatt csökkenti a növénypótlás költségét is.

 

A fekete fóliával ellentétben a Mikó szalma használatával az érés kezdetét azonban eltoljuk vele. Alkalmazása szerényebb vízgazdálkodású, szárazabb területeken is lehetséges. Amikor a takarás már elhasználódott, meg kell újítani. Amikor újabb darált szalmát terítünk szét, ne zavarjon bennünket, ha az előző réteg még nem érett földdé, hiszen a nem teljesen lebomlott talajtakaró jobb szigetelő. A takaróréteg az eső és a napsütés hatására összetömörül, fokozatosan nemezszerű réteggé válik. Két-három hónap alatt a korhadása is megkezdődik úgy, hogy ősszel be lehet ásni a talajba. Használata révén elszaporodnak a talajlakó mikro- és makroorganizmusok, nő a talaj biológiai aktivitása, folyamatos lebomlása permanens tápanyagforrást jelent. A csökkentett művelésszám mind az energiatakarékosság, mind a talajvédelem szempontjából figyelemreméltó.

 

Amire figyelni kell:

 

Az egyes agrotechnikai munkálatokat nehezíthet, hiszen a friss apró szalmán közlekedő erőgépek könnyen megcsúszhatnak, különösen lejtős területen, ezért vagy ősszel végezzük a szalmás talajtakarást a szüret után, vagy már nedves, ún. "kazal alja" szalmát használjunk.

 

- a gyökérzet magasabban való elhelyezkedése miatt a takarás megszüntetésekor - öntözés nélkül - növekedés visszaesés és terméscsökkenés várható.

- fokozódhat a rágcsálók (egér, mezei pocok) betelepülése, viszont sok hasznos organizmus segíti a növény tápanyagellátását

- alma esetében túlzottan nőhet a káliumfelvétel, amely ronthatja a tárolhatóságot,

- szeles időben a szél elhordhatja a növények mellől az odaszórt takarót,

 

A száraz szalma rendkívül gyúlékony, ezért rendszeresen nedvesíteni kell! Bomlását nitrogéntartalmú műtrágya adagolásával lehet serkenteni, bár a darált szalma bomlása lényegesen gyorsabb a hagyományos szalma bomlásának.

FONTOS JOGI INFORMÁCIÓ: kérjük, az adatvédelmi nyilatkozat mellett weboldalunk használatának feltételeit is alaposan olvassa, végig mielőtt a web-oldalunk használatába kezdene, mert tartalmuk kötelező Önre nézve. A weboldalunk használatával egyidejüleg Ön minden külön nyilatkozat adása nélkül elfogadja a weblap használatának feltételeit, függetlenül attól, hogy a késöbbiekben ajánlatot kér-e tölünk, vagy sem. Ha ezen feltételeket nem kívánja elfogadni, akkor kérjük ne használja az weboldalunkat.

Adatvédelmi nyilatkozat | A weboldalunk használatának feltételei

Vissza a kezdőoldalra Akció miko miko